Het is toch altijd iets:
“Wel potverdikke! De buren hebben wederom ruzie, ons moeder belt weer eens om extra informatie los te wrikken over de kleinkinderen of juist het tekort daaraan. Iedereen geeft u advies omtrent uw relatie, advies waarvan u niet wist dat ze nodig was.
Vergeet zeker niet om factuur zoveel te betalen of ze nemen uw inboedel mee, maar maken zij de fout dan sturen ze u toch maar gezellig in de richting van de bierkaai.
Verzeker u ervan om op tijd te zijn voor uw werk, maar als u geflitst wordt, dan staat u daar toch maar mooi voor aap. .
Stem op deze politicus en al uw dromen komen uit, maar ga dan achteraf niet klagen als u gedupeerd bent.
Studeer hard en lever je taken op tijd in! Hoe is het mogelijk geen werk vinden in de sector waarin u zich heeft gespecialiseerd?
Neem een verzekering op dit, neem een verzekering op dat en ga zeker pensioensparen! Hoezo? U kunt dat niet betalen, dan moet u maar harder werken! Een burn-out? Dat is voor zij die te lui zijn om te werken!”
Mensen gooien toch wel geregeld met verbale uitwerpselen naar elkaar, we oordelen toch zo vreselijk snel. Dat is dan ook deel van de menselijke natuur, wij moesten namelijk snel kunnen oordelen om in de prehistorie te overleven.
Helaas is ons brein niet enkel een fantastische machine, het werkt nog steeds met oeroude software. In ongeveer 300.000 jaar bestaan van de moderne mens is deze biologische software nog steeds niet geüpdatet.
Dat terwijl de moderne maatschappij op een hypertempo draait en gas geeft. Een mens komt er hoorndol van, dan rijst de ethische kwestie: “gaan we niet te snel vooruit?”
Gaan we te snel?
Amadi is van mening dat we inderdaad te snel gaan, echter niet per se als maatschappij, eerder de vereiste naar de mensen toe. We worden haast machinaal gedreven om zo hard mogelijk te presteren. Er worden ons onrealistische lichaamstypes opgedrongen, werkdruk, fads, advertenties en de toxische invloed van sociale media.
Daarom raden wij iedereen aan om eens een tijdje uit te loggen en effectief mens te zijn. Denk rustig even na, hoe lang zit u precies achter een scherm weg te kwijnen? Kunt u nog genieten van een avondje met vrienden, partners, collega’s, ect. zonder een blik te werpen op uw telefoon? Helaas voor velen is het antwoord een volmondige “neen“.
Moeten we dan alles omver gooien, onze moderne maatschappij weggooien en holder-de-bolder middeleeuws gaan boeren? Neen, dat is ook weer van het ene extreme in het andere treden. We zijn verslaafd aan de geneuten van onze maatschappij, maar sommige van die verslavingen komen uit een noodzakelijk belang.
Doseren is belangrijk, ga naar buiten, geniet van de natuur, van wat groen is. Ga actief iets doen met mensen, sporten, vrijwilligerswerk, hobby’s, ect. Iets dat u van uw scherm haalt en u weer in contact brengt met uw medemens en uzelf.
Gooi die telefoon ook niet onmiddellijk de vuilnisemmer in, bekijk het positief: we kunnen plots onze taksen doen, bankieren, onze post nakijken, belangrijke documenten verzenden, ect. van één toestel. Hoeveel tijd winnen we daarmee?
We kunnen communiceren met vrienden die we in geen jaren meer hebben gezien en tegelijkertijd toegang krijgen tot entertainment, media en andere bronnen om up-to-date te blijven met onze omgeving. Wees voorzichtig met uw afhankelijkheid aan computers, smartphones en andere gadgets, maar gebruik het ook om uzelf meer tijd te geven voor wat echt belangrijk is.
Een gezonde balans, dat is de sleutel tot een minder stressvol leven, niet onszelf afsluiten; noch onszelf verwijderen .
De impact van Mindfulness:
Dat is net het leuke aan een Mindfulness, het begint met rustig adem te halen, onszelf te structureren en balans te creëren. U gaat uzelf even buiten spel zetten, de “snooze-knop” indrukken en ademhalen. Al het triviale en belangrijke krijgt een plaats, waar wilt u naar toe groeien? Wat wilt u nu echt in het leven? Is er een betere strategie? Moet we zomaar altijd “ja” gaan knikken? Stressverwerking is belangrijk, vooral in een hyper-dynamische maatschappij als deze waarin we ons bevinden.
We moeten ook kunnen toegeven dat wij soms onze noodrem moeten indrukken, dat we tijd nodig hebben om te recupereren. Niet alleen voor ons eigen welzijn maar ook voor de personen in onze directe omgeving, de mensen waar wij het meeste om geven. Mindfulness is zowel actief als passief en wij geven u graag een duwtje in de juiste richting.
Geef een reactie